De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen

Dinsdag 16 april 2024
Antwerpen
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Max Greyson

Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen.

Meneer A.P.D. werd door de politie gevonden in zijn appartement op het Antwerpse Eilandje. Hij was negentig jaar oud. Er is geen familie bekend en ook de Spaanse ambassade vond tot op heden geen aanknopingspunten. Meneer A.P.D. was afkomstig uit Ceuta, een Spaanse enclave op het Afrikaanse continent, een vrijhaven waar op heel weinig vierkante meters heel veel mensen samenwonen. Zoals alle vrijhavens, is het een kluwen van verschillende talen, religies en culturen.

Ik ga op onderzoek uit. Het is een doordeweekse namiddag. Een beetje bewolkt, een beetje zonnig. De brede voetpaden op ‘t Eilandje liggen er leeg bij. Vroeger sliep deze buurt nooit. Met wat kinderlijke verbeelding kon je ze een vrijhaven noemen.

Een vrijhaven lijkt ook het pand waar meneer A.P.D. overleed. Een klein appartementsblok met zes appartementen boven een nachtwinkel. Op de deurbel zijn de meeste namen onleesbaar geworden. Enkele zijn doorstreept, andere zijn verweerd, nog andere zijn vervaagd. De brievenbussen zitten overvol. Ik bel aan op de bovenste verdieping, daarna op de eerste, daarna op het gelijkvloers. Er komt geen antwoord. Ik zet enkele stappen achteruit en zie dat het pand prima is onderhouden, maar dat er nergens licht brandt en nergens een venster is geopend.

De volgende dag ga ik er naar toe in de avond. Het is koud. Motregen houdt de mensen binnen. Ik zie al van ver dat er nog steeds geen licht brandt in het huis. De aangrenzende panden zijn niet bewoond. Ik bel aan, maar krijg wederom geen antwoord.

Ik doe een laatste poging in het weekend. De zon schijnt. Op de radio spreekt men van de eerste echte lentedag van het jaar. ‘t Eilandje broeit van de activiteit. Maar in het huis waar meneer A.P.D. overleed, krijg ik niemand te pakken die me mogelijks iets over de eenzaam overledene kan vertellen.

Op de dag van de uitvaart in het Schoonselhof, razen er vier seizoenen op een dag over onze hoofden. Ceremoniemeester Len en chauffeur Anthony begroeten me. De wagen vertrekt. Een strakke wind duwt ons vooruit naar de strooiweide. Daar aangekomen buigen we en lees ik het gedicht.

Libre

voor A.P.D.

Je begon aan je wandel
in een enclave, een vrijhaven voor de talen
die je leerde spreken, voor de gezichten
die je leerde lezen, het land van
eindeloze mogelijkheden
met lommerte om in te dommelen
en licht om op te vertrouwen

Je zocht en vond
het lef om te vertrekken
als spraakwaterval of zwijgzame reiziger
meanderend langs meridianen
waar je misschien wel de tijd uit het oog
verloor, maar nooit vergat

Allicht zag je de zon zakken in de stroom
terwijl je op het eiland hier nabij
– vrijhaven voor eigenzinnigheid –
je laatste droom uitblies, je laatste stap
de trap op zette, de tijd losliet
vertrouwend op het licht

‘Ik weet niet of het toeval is, de zon zal vandaag maar een paar minuten schijnen. Het is mooi dat dat net nu gebeurt,’ zegt Len. Hij nodigt me uit een buiging te maken, als laatste groet. Terwijl ik terugkeer door de dreef schuift de zon achter de wolken. Negentig jaar was meneer A.P.D., in een vrijhaven werd hij geboren. Dat is wat ik weet. En dat er ook bij zijn afscheid aan hem is gedacht.

Reacties

Rina

Heel mooi gedicht met veel eerbetoon voor deze man. Eenzame uitvaart is een prachtig initiatief. Heel warm en voelbare verbondenheid, niettegenstaande alle eenzaamheid.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by