De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen

Dinsdag 16 april 2024
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Max Greyson

Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen.

Wanneer ik contact opneem met het woonzorgcentrum waar mevrouw M.W. overleed, kom ik eerst bij de algemene centrale. Een vriendelijke medewerker verbindt me door met de afdeling waar mevrouw M.W. woonde. Daar krijg ik een mevrouw aan de lijn die nog maar enkele dagen aan de slag is en niet goed weet wat ze met mijn vraag naar informatie moet. Ze geeft haar collega door die tegenover haar zit. Zij heeft mevrouw M.W. niet gekend, maar kan mijn vraag wel doorgeven aan de hoofdverpleegdkundige. Ik vraag of ze me kan doorschakelen en ze lacht. ‘Als het dringend is, kan ik met de telefoon in de hand naar haar op zoek,’ zegt ze. Ik bedank haar voor de moeite, en hoor hoe ze door de gangen loopt. Trappen op en af, deuren open en dicht. Onderweg begroet ze bewoners en collega’s. Op enkele minuten tijd krijg ik een auditieve rondreis door de hele afdeling. Wanneer ze uiteindelijk de hoofdverpleegkundige kan vinden, leg ik een laatste keer uit waarvoor ik bel. Het is even stil.

‘Ja, wat kan ik over haar zeggen. Ze heeft hier lang gewoond. Een jaar of acht, negen misschien, langer dan de meeste mensen die hier werken.’ Mevrouw M.W. was een introvert persoon. Ze was weduwe en had geen kinderen. Met haar echtgenoot heeft ze veel reizen gemaakt. Hoewel ze de laatste jaren haast nooit contact had met anderen, hield ze wel een vast ritueel aan. Elke voormiddag kwam ze koffie drinken in de cafetaria, alleen aan een tafel. ‘Ze praatte zelden, maar was altijd op haar gemak. Ze genoot van de koffie en verder had ze nooit iets nodig. Ze liet iedereen rustig zijn gangetje gaan en was blij als ze tussen de mensen zat.’

De hoofdverpleegkundige kan me weinig meer vertellen. Ik vraag of ik op de afdeling langs mag komen, en ze of ze het tijdstip van de uitvaart kan meedelen aan de collega’s en bewoners. Dat zal ze zeker doen. ‘Langskomen heeft echter niet veel zin,’ zegt ze. Ze doet liever even een rondvraag en zal me iets laten weten indien er iemand bereid is tot een gesprek. Ik krijg geen bericht meer vanuit het woonzorgcentrum.

De uitvaart van mevrouw M.W. vindt plaats meteen na de uitvaart van meneer A.P.D. Wanneer ceremoniemeester Len en chauffeur Anthony aankomen, valt er regen en hagel uit de lucht. We lopen achter de wagen aan, en ik vertel aan Len wat ik heb vernomen over mevrouw M.W. Het houdt op met regenen. Op het moment dat Anthony de urne op de zuil bij strooiweide De Wingerd zet, valt het zonlicht groots op het gras. Net als bij mijnheer A.P.D. krijgen we enkele minuten warmte en licht. Een laatste buiging van ons, en van de elementen. Ik lees het gedicht.

Ik zie je

voor M.W.

Met vaste hand gids je de lepel
doopt hem in de koffie, roert, tikt tweemaal
op de rand en legt hem neer, je ritueel
van elke dag, het zitten, kijken en berusten
in de omhelzing van het geroezemoes

Je hand tilt de kop, je drinkt en denkt
aan de reizen die je maakte, hoe de wereld
je omvatte en alsmaar kleiner werd
jij alsmaar groter, je zet de kop weer neer
houd je vinger aan het oor
je luistert, ik zie het wellicht
van je verhaal in mijn verbeelding

onpeilbaar

De weinige woorden die je sprak
de weinige woorden die ik heb
om je te vatten, je bent er niet
maar ik zie je

Len en Anthony komen erbij, we buigen terwijl de zon weer achter de wolken verdwijnt.

Reacties

christine

Mijn waardering dat u met zo weinig gegevens over de gestorvene toch zo'n ontroerende tekst kan schrijven.

Martine

Ik denk dat ze met dit gedicht heel blij zou geweest zijn, sereen en discreet zoals zij beschreven werd. Ik werd er stil van. Mooi!

Hilde Van Parys

dat geroezemoes je kan omhelzen
dat de oor van een kopje verwijst naar het oor dat luistert
dat je met weinig woorden toch iemand kan zien
en die zo aan anderen kan laten zien...
vind ik ver-wonder-lijk.
Bedankt voor de stille aandacht
op een regenachtige dag
met heel even zon-licht tussen de wolken.

Hilde

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by