De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen

Dinsdag 28 november 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen.

Het is een heldere dag het is een donkere wereld

Aldus dichter Gerrit Kouwenaar. Al dagen heeft het geregend en vandaag klaart de lucht eindelijk uit. Maar wat betekent dat. Ik ben op weg naar het Schoonselhof, voor de eenzame uitvaart van meneer I.H. en op de autoradio tiert het laatste nieuws over de woedende oorlogen in Gaza en Oekraïne. En dan schiet de dichtregel van Kouwenaar me te binnen.

Eergisteren, zondagnamiddag, ben ik op zoek gegaan naar de straat in Deurne waar I.H. gewoond heeft. De straat oogt rustig, verlaten zelfs, het is dan ook zondag, en nadat ik bij de onderburen gebeld heb en niemand zich meldt, ga ik even het zijpad in naar de garageboxen achter het gebouw in de hoop daar iemand te treffen. Helaas geen levende ziel te zien. Terwijl ik op de terugweg naar mijn auto nog een laatste keer mijn hoofd opricht naar het raam van het appartement van I.H. zie ik een vrouw in de flat daaronder het gordijn opzij schuiven. Ik gebaar dat ik haar wil spreken waarna ze het raam opentrekt. Of zij meneer I.H. heeft gekend? Prompt nodigt ze me uit binnen te komen.

Ik leg haar uit wat mijn taak is als coördinator van De Eenzame Uitvaart in Antwerpen en wat mijn doel is bij mijn bezoek aan meneer I.H.’s laatste adres.

Mevrouw J. vertelt dat ze hem heel goed gekend heeft. Hij was een heel vriendelijk man, benadrukt ze, die iedereen in het gebouw hielp waar nodig. Hij was conciërge geweest en al lang gepensioneerd maar die zorgzaamheid sierde hem nog steeds. Er moet een broer zijn, zegt mevrouw J., maar het contact tussen de mannen was verbroken. Waarom of hoe, daarover kan ze me niets vertellen. Meneer I.H. was 74 jaar en leed al geruime tijd aan kanker, was al meer dan eens geopereerd aan de hersenen. Hij had veel pijn en op den duur verloor hij ook de moed. De laatste keer dat hij naar het ziekenhuis moest, voorspelde hij dat hij niet meer terug zou komen. Mevrouw J. zegt dat ze graag bij de uitvaart aanwezig wil zijn. We wisselen telefoonnummers uit. Waarop we elkaar dankbaar de hand schudden.

Op het moment dat Max en ik, de ceremoniemeester Len en Anthony, de chauffeur, aanstalten maken om te vertrekken naar de strooiweide, komt een taxi aangereden. Daar is mevrouw J. Geen bus of tram te vinden om op tijd voor de uitvaart te zijn, legt ze uit.

Samen stappen we achter de corbillard tot aan strooiweide De wingerd. Mevrouw J. vertelt met zachte stem dat ze christelijk is, en dat in haar land van afkomst, Nigeria, geen enkel mens begraven wordt zonder aanwezigen. Familie, buren, vrienden, kennissen, bij het laatste afscheid is iedereen er, ruzie of geen ruzie, dat is daar gewoon zo, zegt ze.

Len dankt Max, mij en in het bijzonder mevrouw J. voor haar aanwezigheid. Dat hij bijzonder waardeert dat we samen en met alle respect een laatste groet brengen aan de gestorvene. Waarna Max uitgenodigd wordt om zijn gedicht voor te lezen. Ingetogen klinken de woorden tussen ons op:

Niet nergens

voor I.H.

Hier ben je dan, in ons midden
We kijken met schuwe glimlach
Naar de wind en hoe je waait

Je ritselt in je zwijgen
Je gestes groot en klein, over alle dingen
Die nog talmen in de mist

Wij doen zoals altijd onze stormen over
Jij herneemt je wereldreizen
We begroeten je hier, in al je eenvoud
Verpozend op het gras

Er waren altijd al de vlekken
Springerige herinneringen op waterlandschappen
Geen mens is een eiland
Ook jij niet, je bent altijd onmetelijk geweest

We staan hier en we weten
Dat de wereld niet altijd deugt
Hij waant zich onkreukbaar, waant zich vrij
Ook dat zullen we niet vergeten

Je bent niet nergens nu
Je bent hier, in ons midden
Het woord dat aarzelt op onze lippen
Een schuwe glimlach in de wind

Op de zuil waarrond we samen staan, heeft Anthony de urne neergezet. Nu neemt hij ze op en begeeft hij zich naar een plek op de strooiweide waar hij de as van meneer I.H. beheerst en traag in een halve cirkel verspreidt. Tijdens de ceremonie neemt mevrouw J. af en toe een foto, zie ik. Tijdens de uitstrooiing doet ze een kleine stap achteruit. Stilletjes droogt ze haar tranen.

Omdat ze ons verteld heeft dat ze gelovig is en dat meneer I.H. vermoedelijk dat ook was, spreek ik het Onze Vader uit. Waarna Len meneer I.H. nog ‘rust in vrede’ toewenst.

Op onze terugweg naar de parking geeft Max de papieren versie van zijn gedicht door aan mevrouw J. Wanneer ik haar voorstel om haar naar huis te voeren, stribbelt ze tegen. Na wat aandringen neemt ze mijn aanbod toch aan. Onderweg praten we na over de gestorvene. En over Nigeria, waar mevrouw J. naartoe zal reizen met Kerstmis.

Op een heldere dag in een donkere wereld komt men af en toe een lichtpunt tegen. Zoals mevrouw J.

Reacties

Jos Gielen

Ontroerend dat men van een ander werelddeel moet komen om iemand in al zijn eenzaamheid te begraven. Oekraïne en Gaza zijn vlak bij de deur.

inne Wyffels

heel mooi... af en toe is de wereld nog eens mild en mooi
gelukkig zullen er altijd mensen zijn zoals mevr J? zoals jullie

hubert de clercq

Een Nigeriaanse buurvrouw die een taxi neemt om aanwezig te zijn bij de uitvaart van haar blanke buur, en ons attent maakt op de aloude Afrikaanse gebruiken om in groep aanwezig te zijn op iemands begrafenis, over alle aardse strubbelingen heen. Zij overschaduwt het hele gebeuren. Ook ik heb de niet gespeelde warmte kunnen waarderen van bijvoorbeeld de Afro-zorgkundigen in het WZC waar wijlen mijn moeder gestorven is. Licht in de duisternis, idd.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by