De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen

Donderdag 14 december 2023
Antwerpen, het Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen.

Meneer L.V.W. is in zijn zesentachtigste jaar aan kanker gestorven in een woonzorgcentrum in Ekeren. Uit zijn laatste wilsbeschikking blijkt dat hij een begraving wenste, zo wordt me door het uitvaartcentrum gemeld. Daarom zal de laatste eer die we hem willen betuigen, vertrekken in het oude gedeelte van het Schoonselhof, aan de houten poort ter hoogte van de Krijgsbaan in Hoboken.

Na een eerste telefoongesprek met een medewerker van het wzc kan ik de dichter nauwelijks meer vertellen dan het bovenstaande. Ik verneem dat voor de opname in het wzc meneer L.V.W. poetshulp moet gehad hebben. Men zou proberen me in contact te brengen met de poetshulp van toen.

En jawel, een dag of wat later word ik opgebeld door een bijzonder lieve dame. Zij wil zich allereerst verontschuldigen dat ze het afscheid van meneer L.V.W. niet kan bijwonen. Maar dat zij, als gezinshulp, hem goed gekend heeft. Het zat immers zo. Meneer L.V.W. was autistisch, in die mate dat zelfstandig wonen niet mogelijk was. Eerst zorgde zijn moeder voor hem en nadat zij aan kanker gestorven was, nam zijn zus de zorg over. Tot ook zij aan kanker stierf. En toen is de gezinshulp ingeschakeld.

Meneer L.V.W. was afkomstig van de Luchtbal, een wijk waar vele appartemensblokken staan in het noordelijke gedeelte van Antwerpen. Hij adoreerde zijn moeder en zijn zus mateloos, vertelt de gezinshulp verder. Hij is altijd vrijgezel gebleven – wat hij niet erg vond – en heeft zijn hele volwassen leven gewerkt. Eerst bij de douane, later in dienst bij “ ’t stad ”. Lange tijd heeft hij ook nog gewoond in de wijk de Rozemaai in Ekeren, tot de kanker een opname in het wzc noodzakelijk maakte.

Meneer L.V.W. was een levenslustige man, vertelt de dame aan de lijn, altijd in de stemming voor een gesprek, heel aimabel voor zijn medemens. Pas tegen het einde van zijn leven knaagde de kanker aan de goede moed die hij zo lang had weten te houden.

Vandaag is het 14 december en de plaats van afspraak is de oude inkom van het Schoonselhof.

Bij het uitstappen uit mijn auto merk ik dat ik de roos vergeten ben die ik voor meneer L.V.W. had voorzien. Foeterend op mijzelf, al om me heen kijkend naar een bloemenwinkel in de buurt, verneem ik via sms van Max dat hij samen met de ceremoniemeester en de chauffeur al klaar staan. Dan maar zonder bloem, zo schiet het door me heen. Ik neem me voor later in de week alsnog een mooie roos op het graf te komen leggen.

Ons ritueel start op het moment dat de ceremoniewagen vertrekt. Len voorop, Max en ik achter hem volgen de wagen. In de verte staan de grafdelvers ons op te wachten. Bij aankomst aan het graf dat voor de overledene bestemd is, staan nog twee andere mannen in lange zwarte overjassen klaar om te helpen bij het optillen en neerlaten van de kist. Het valt me op. De vier dragers zijn hierin bijzonder bedreven, zetten trage stappen in hetzelfde ritme, laten de kist neer in datzelfde trage ritme, lijken in gelijke maten te ademen. Rustig en sereen, zoals het bij een laatste groet aan een gestorvene past.

Dan nodigt Len Max uit voor het voorlezen van zijn gedicht voor meneer L.V.W. Het is plots even heel stil, Max neemt zijn tijd:

Niet stil

voor L.V.W.

Wat een gebaar, jouw wandel
van klein en groot
van recht en gebogen
van schoot en schouders
van omhelzing en het praatje

Zonder woorden soms
je onderhuidse woelen
aarde onder je nagelriemen
je stuiven van levenslust
en de rust in je kruin

Altijd iemand naast je
altijd samen ademhalen
jullie passen traag en gelijktijdig
volgens de tred van de seizoenen
die voorbijgaan vol vertrouwen
in hun wederkeren

De echo van je stappen
klinkt om ons heen, je laatste gebaar
omarmd door het stille groen

Wat een veelzeggend gedicht, zoals het – als bij toeval en toch niet - aansluit bij de tred van de dragers. Bij onze ademhalingen die op elkaar afgestemd raken tijdens zo’n ceremoniële begraving. En ik denk ook aan de gezinshulp, de moeder, de zus, aan al wie de man heeft omringd en helpen dragen.

Reacties

erwin

"Altijd iemand naast je
altijd samen ademhalen "
Je kan ze niet altijd zien, maar ik hoop ze toch ooit naast mij te voelen, als het zo ver is ..... mooie woorden

Julia Vos

Wat erg dat dit in deze tijd nog bestaat, zo eenzaam sterven en begraven worden.
Maar veel dank dat er nog mensen zijn die dit werk doen.

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen
  Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by