De Eenzame Uitvaart van Mevrouw D.S. in Antwerpen

Donderdag 27 juli 2023
Antwerpen, Schoonselhof
Dichter van dienst: Max Greyson
Auteur verslag: Yella Arnouts

Mevrouw D.S. is geboren in Sint-Niklaas op 2 augustus 1949. Zij is overleden in het woonzorgcentrum Sint-Anna in Antwerpen op 12 juli 2023. De uitstrooiing van de as had plaats op de stedelijke begraafplaats van Antwerpen het Schoonselhof op donderdag 27 juli 2023 om 14u00.

Via het uitvaartcentrum verneem ik dat het wzc Sint-Anna zich verontschuldigt. Wegens vakantie kan helaas niemand vrij gemaakt worden om de laatste groet aan mevrouw D.S. bij te wonen. In de oproep van het uitvaartcentrum staat ook vermeld dat mevrouw D.S. een psychiatrisch verleden had en ieder contact van zich afstootte. Met een zus was alle verbinding verbroken.

Wanneer ik op maandagochtend het wzc Sint-Anna bezoek valt het me op dat elke afdeling, elke gang de naam draagt van een straat in Antwerpen. Als ik naar mevrouw D.S. vraag, verwijst een administratief medewerker me door naar ‘De Meir’ op de 1ste verdieping.

Daar loopt een jonge vrouw me al tegemoet. Zij heet Kim en stelt zich voor als de verantwoordelijke voor ‘wonen en leven’ in het centrum. Ze werkt hier nog maar pas, zegt ze, en kan helaas niet zo heel veel vertellen over mevrouw D.S.. Er blijkt de laatste tijd ook een groot en snel verloop van personeel te zijn. Iets waaraan op dit moment hard gewerkt wordt zodat meer stabiliteit kan komen in de zorg en het vertrouwd raken met elkaar. Tijdens ons gesprek word ik getroffen door het enthousiasme en de toewijding van deze jonge vrouw.

Mevrouw D.S. is net geen 74 jaar geworden. Kim vertelt dat op deze afdeling alle bewoners psychiatrische patiënten zijn. En ze bevestigt dat, voor zover ze weet, mevrouw D.S. het moeilijk had om zich open te stellen voor anderen. Dat het aanknopen van contacten en het onderhouden ervan niet echt lukte.

Kim wil alles weten over het sociaal-literaire project dat De Eenzame Uitvaart is. We wisselen mailadressen uit. Waarna ze mij begeleidt naar een wit tafeltje dat wat verderop in de gang tegen de muur staat. Op het tafeltje staat een fotolijst om een prent van de Meir met zicht op de Boerentoren. Daaronder staat de naam, de geboorte-en de sterftedatum van mevrouw D.S. gedrukt. De lijst staat samen met twee kaarsen op een transparant lichtgroen rond uitgesneden sierlapje. Opzij van de lijst heeft iemand een pioenentakje neergelegd. Het is een verzorgd en aandoenlijk tafereel. En ik bedank Kim voor deze attentie en voor de tijd die ze heeft genomen voor ons gesprek.

Op de dag van de uitvaart regent het aanhoudend. Omdat het amper 18° wordt vandaag, heb ik mijn dikke zwarte regenjas aangetrokken. Max en ik kiezen ervoor om samen onder één paraplu te lopen achter de ceremoniewagen.

Ter hoogte van de strooiweide De zwaluw houdt de wagen halt. Een medewerkster van het uitvaartcentrum die ook de auto bestuurt, ontfermt zich over de asbus met de stoffelijke resten van mevrouw D.S.

Zoals het ritueel het vraagt, nodigt de ceremoniemeester, Len, Max en mij uit om rond de zuil plaats te nemen waarop de asbus wordt gezet. Waarna Max zijn gedicht perfect getimed en helder voorleest:

Niet alleen

voor. D.S.

Wees gerust nu, we zullen je niet verwachten
met onze armen begerig breed en ons veeleisend kijken
we zullen niet trachten de morsige leegte
van je ademruimte te zuiveren met de vraag
hoe het gaat, wat je wil, wie je bent

Het licht schemert door in onze gebreken
ons verleden van muurvast verlangen
naar een soort van jou, een tegenwoordig zijn
dat jij niet kon belopen

We zullen je niet langer dwingen om aan of uit te gaan
het aantrekken en afstoten is voorbij, we laten los
je dwaalspoor in de straten
je blik die door ons heen keek en brandde
je vuur dat we nooit begrepen

We zullen je kartonnen vel niet langer omwikkelen
met onze haast, vanaf vandaag zijn we niet meer
te dichtbij of te ver, je hoeft niet langer te knappen
bij de minste aanraking

We komen je niet zoeken in het verstilde
achterland van je gedachten, we laten je
gaan, niet alleen,
we zijn er, schenken je ons zwijgen
als een laatste groet.

We buigen alle vier, de ceremoniemeester Len, zijn collega, Max en ik, tezamen en in stilte bij wijze van laatste groet aan mevrouw D.S. En altijd, na de ceremonie, staan we nog graag bij elkaar, wat na te praten. Len vertelt dat iemand nog naar mijnheer D.K. had gevraagd, de Oekraïense man wiens eenzame uitvaart we laatst ook samen verzorgd hebben. Wat bleek, een vriend uit Oekraïne was in België gearriveerd en omdat hij mijnheer D.K. niet kon vinden, had hij contact opgenomen met de politie. Zo was hij al snel uitgekomen bij het uitvaartcentrum. De man betreurde het dat hij te laat gekomen was.

Maar dat iemand nog naar een eenzaam gestorvene op zoek is gegaan, het is een troostrijke gedachte.

Reacties

Maaike Swart

Prachtig, prachtig! Elke keer ben ok ontroerd door tekst en gedicht. Veel dank!

Linda

'We zijn er, schenken je ons zwijgen als een allerlaatste groet." wat een wondermooie zin. Véél dank om dit te delen en te doen!

Huguette

Zo schoon wat jullie doen. Een prachtig gedicht, zo echt voor deze vrouw. Ik dank jullie in de plaats van.... Lieve groeten

Rita Verbist

Dat er met zoveel aandacht en gevoel stilgestaan wordt bij het overlijden van een onbekende eenzame, geeft een warm gevoel. Misschien zweeft dit wel door het universum om ook nog even mevrouw D.S. dat warme gevoel te bezorgen. Bij het lezen van deze teksten, blijft vooral de gevoeligheid en het respect over dat de overledene toch voor iemand, de dichter, de ceremoniemeester, wie dan ook, heeft bestaan. Danku. Rita Verbist

Andere uitvaarten van deze dichter

 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw M.W. in Antwerpen
  Mevrouw M.W. werd geboren op 15 december 1928 in Hemiksem en overleed op 24 maart 2024 in woonzorgcentrum Sint-Maria in Berchem. Haar uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u30 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer A.P.D. in Antwerpen
  Meneer A.P.D. werd geboren op 18 november 1934 in Ceuta, Spanje en werd op 16 maart 2024 thuis gevonden door de Antwerpse politie. Zijn uitvaart vond plaats op 16 april 2024 om 11u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van babymeisje K.K. in Antwerpen
  Babymeisje K.K. werd geboren op 25 maart 2024 in het Jan Palfijn Ziekenhuis in Merksem en overleed er op dezelfde dag. Haar uitvaart vond plaats op 2 april 2024 om 15u00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer R.K. in Antwerpen
  Meneer R.K. werd geboren in Merksem op 27 januari 1939. Hij is overleden op 16 februari 2024 in een woonzorgcentrum in Antwerpen-Zuid. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 12 maart 2024 om 11:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer E.H. in Antwerpen
  Meneer E.H. was geboren in Mortsel op 4 november 1952. Hij is overleden in een woonzorgcentrum in Antwerpen, op Linkeroever op 1 februari 2024. Zijn uitvaart vond plaats op dinsdag 27 februari 2024 om 13:00 op de strooiweide van begraafplaats ’t Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer J.V.K. in Antwerpen
  Meneer J.V.K. werd geboren in Schoten op 15 oktober 1953. Hij overleed in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen op 10 september 2023. De uitvaart vond plaats op strooiweide De blauwe reiger, begraafplaats ’t Schoonselhof op vrijdag 9 februari 2024 om 11:30. Max Greyson was de dichter van dienst.
 • De Eenzame Uitvaart van Mevrouw L.R. in Antwerpen
  Mevrouw L.R. was geboren in Antwerpen op 18 september 1927. Zij overleed in het woonzorgcentrum Lozannahof op 2 december 2023. De asuitstrooiing vond plaats op dinsdag 19 december 2023 om 11:30 op de strooiweide De wingerd van begraafplaats Het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer L.V.W. in Antwerpen
  Meneer L.V.W. werd geboren in Antwerpen op 18 september 1937. Hij is gestorven in Ekeren op 3 december 2023. De begrafenis vond plaats op donderdag 14 december 2023 om 11:00 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer I.H. in Antwerpen
  Meneer I. H. werd geboren op 1 april 1949 in Westmalle. Hij is gestorven in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (Edegem) op 3 november 2023. Zijn uitvaart heeft plaatsgevonden op 28 november 2023 op begraafplaats het Schoonselhof in Antwerpen. Dichter van dienst was Max Greyson.
 • De Eenzame Uitvaart van Meneer D.K. in Antwerpen
  Meneer D.K. is geboren in Stryi (Oekraïne) op 23 februari 1968. Hij is overleden in Antwerpen op 16 mei 2023. De asverstrooiing vond plaats op ’t Schoonselhof op dinsdag 27 juni om 12:00. Dichter van dienst was Max Greyson.
Contact

VONK & Zonen

Krugerstraat 232 - 2660 Hoboken

email hidden; JavaScript is required

Op de hoogte blijven van nieuwe verslagen en gedichten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ondersteund door:
made by